diumenge, 8 de maig del 2016

WEBQUEST CÒMIC 2

100 bullets: És un historieta de la editorial Vertigo Comics, la versió adulta de la editorial DC Comics, escrita pel nordamericà Brian Azzarello i el argentí Eduardo Risso. Va ser guanyadora dels premis Eisner i Harvey. Originalment compta amb 100 números. És una barreja de novel·la negre amb un thriller conspiratori. La història planteja la premissa sobre què passaria si una persona, la vida de la que ha estat arruinada, rebés 100 bales irrastrejables per a assessinar a qui volgués. 














Moebius: Pseudònim de Jean Giraud, un historietista i il·lustrador francés nascut el 8 de maig de 1938. Es va donar a conèixer amb el pseudònim Gir i el western El Teniente Blueberry al 1964, per a després revolucionar la historieta de ciència ficció dels anys 70 i a principis dels 80 adquirir el pseudònim de Moebius i obres com El garaje hermético o El Incal. La seva fama va ser tan gran que els mitjans de comunicació del seu país el van classificar com a company dels nous filòsofs francesos. 









Vertigo: És un segell de la editorial de còmics estadounidens DC Comics, creat al 1933 per a diferenciar els còmics englobats en ell de la resta de la editorial de temàtica més enfocada a un públic de totes les edats. En canvi, els còmics englobats en Vertigo estan dirigits a un públic més adult, tan en gèneres, entre els que inclou crim, terror, suspens, western i ciència ficció, com en la forma d'explicar les històries, que sovint inclouen sexe i violència explícita. En la actualitat, Hellblazer és la única sèrie de Vertigo.












Alex Ross: Il·lusrador i dibuixant de historietas estadounidens nascut el 22 de gener del 1970. Aclamat pel hiperrealisme del seu treball. Des de els anys 90 va col·laborar per a la indústria del còmic en dues de les més importants cases editorials, Marvel Comics i DC Comics.












Maus: Considerat per la crítica un dels millors còmics de la història. Escrita i dibuixada per Art Spiegelman. Maus és la història d'un supervivent d'Auschwitz, Vladek Spiegelman narrada pel seu fill Art, el autor del llibre. Spiegelman va més enllà de l'Holocaust per instal·lar-se en la psicologia del supervivient. Els persoantges són mostrats amb trets facials d'animals, en què els jueus són representats per ratolins i els nazis són gats.

WEBQUEST CÒMIC


WEBQUEST CÒMIC

  
 

- Stan Lee: Va néixer el 28 de desembre de 1922 a Nova York. És un guionista i editor de comics estadounidens que ha presentat al món personatges tan destacats com Spider-Man, X-Men, Iron Man, Cuatro Fantásticos, Hulk i Los Vengadores, expandint Marvel Comics i portant-la a una gran corporació multimedia.










- Yellow Kid: Richard Felton Outcault va crear El callejón de Hogan, considerat com el primer éxit comercial de la història del diari. Va crear Mickey Dugan, més conegut com Yellow Kid, i el va dibuixar per al Mundial de Nova York, del 5 de maig del 1895 al 4 d'citubre del 1896. El van traslladar al New York Journal, on va aparèixer a tres sèries.




- Buck Rogers: És un personatge de ficció creat per Phillip Francis Nowlan en la edició d'agost del 1928 de la revista Amazing Stories. Aquest personatge s'anomenava Anthony Rogers en un començament. Les aventures de Buck Rogers en cine,a, còmic, televisió i radio es van convertir en una part important de la cultura popular estadounidens. 


- Will Eisner: Dibuixant i il·lustrador estadounidens nascut a Nova York el 6 de març del 1917. Va ser un dels autors més influents de la histoòria de l'art secuencial. És autor del personatge "The Spirit". Publica obres de "narració gràfica" i alguns llibres. També va adaptar novel·les i relats al format de còmic. Es va atrevir, a més a més, a interpretar El Quijote. La indústria del còmic va crear en el seu honor els premis coneguts com els "Eisners". 



- Marvel: És una editorial de còmics estadounidens que publica personatges del gènere superheroic com "Los 4 Fantásticos", "Spier-Man", "Capitán América", "Los Vengadores", etc. L'empresa va aparèixer a finals del 1939 amb el nom "Timely Publications" i a partir dels anys 70 es va convertir en una de les principals editorials de còmics. Al 2009 va ser comprada per Walt Disney per 4.000 milions de dòlars. 



- Dick Tracy: És una tira de prensa estadounidens, protagonitzat per un persoantge que lluita contra el crim desde el seu treball de inspector de policia. Va ser creada per Chester Gould al 1931, aconseguint una gran popularitat dins de la cultura popular amb una multitud d'adaptacions als altres medis. 
















Black Holes: És una sèrie limitada de dotze capítols, escrita i il·lustrada per Charles Burns i publicada per primera vegada per Kitchen Sink Press i després per Fantagraphics. Va ser llençada de forma recopilada al 2005 per Pantheon Books. La història tracta sobre les conseqüències d'una malaltia de transmissió sexual que causa mutacions grotesques en els adolescents. 















Alan Moore: Va néixer a Northampton al 1953 i és considerat com un dels millors autors dins la breu història de la novel·la gràfica. A partir del 1979 comença a treballar com a dibuixant i com a guionista. A partir d'aquí, rep encarregs com Dr.Who o 2000 A.D. El seu primer gran èxit és Miracleman, seguit de V de Vendetta. Els seus treballs són considerats de molt alt nivell i alguns han estat passats al cinema, adaptacions rebutjades fins a un punt tan alt que s'ha negat a rebre la seva part de drets d'autor. Ha treballat pels principals grups d'editorials del còmic, som són DC i Marvel Cómics. 
















Blankets: És una novel·la autobiogràfica de Craig Thompson, publicada el 2003 per Top Shelf Productions. El llibre explica la història de la infància de Thompson en una família cristiana evangèlica, el seu primer amor, i la seva edat adulta primerenca. La revista Time la situa la primera en la llista de Best Comics al 2003 i vuitena en els seus millors còmics de la dècada. 










Katsuhiro Otomo: Dibuixant de manga, director de anime i guinosta tant de manga com d'anime nascut el 14 d'abril de 1954 al Japó. Se'l coneix principalment per ser el director de Akira, una de les pel·lícules més influents del anime, així com per ser el artista i guinoista del manga original en el que es basa la pel·lícula. 










Scott Pilgrim: És una sèrie de novel·les gràfiques dibuixada per Bryan Lee O'Malley, que abasta sis toms. El primer volum va sortir al 2004 i el últim al 2010. Publicat per l'editorial Oni Press. En el còmic es narra la història de Scott Pilgrim, un jove que intentarà conquistar a una noia, Ramona Flowers. La saga ha sigut una de les més venudes de la dècada del 2000. A causa del seu èxit es va estrenar una adaptació al cine en 2010 i, al mateix temps, s'ha creat un videojoc per a PS3 i Xbox 360.










Warren Ellis: És un guionista de còmics, però també ga escrit novel·les, ha col·laborat en videojocs i ha creat guions per a televisió. La seva carrera s'ha mogut en el corrent principal del còmic de superherois. La seva especialitat és la barreja de crítica sociocultural, tecnologia i lciència ficció (amb violència i paraules malsonants).










Roberto Alcázar: És una sèrie espanyola de historietas creada al 1940 pel guionista i editor Juan Bautista Puerto, i el dibuixant Eduardo Vañó Pastor. És la més antigua de la història del còmic espanyol. Va tenir èxit des dels seus inicis i va impulsar al seu editor a seguir produint altres obres, fins a construir l'editorial més important del sector en la posguerra espanyola. 










Joe Shuster: Dibuixant de còmics estadounidens nascut a Canadà el 10 de juliol de 1914, i creador, junt amb Jerry Siegel del conegut personatge de la editorial DC Comics Superman, aparegut en el primer número de la revista Actrion Comics al març el 1938. Al 2005 es van crear els "Joe Shuster Awards" en el seu honor i destinats a premiar a aquells canadencs que destacaven en el camp del còmic-book. 








Francisco Ibáñez: Historietista espanyol, nascut a Barcelona el 15 de maç del 1936 i creador de una gran quantitat de series humorístiques, entre les que destaca Mortadelo y Filemón, i de les que moltes encara són percebudes com un icona essencial de varies generacions i molts altres dibuixants de còmic posteriors reconeixen la seva gran influència. 







Frank Miller: És un dels autors més influents del còmic mundial dels anys 80, conegut sobretot per haver redefinit nova vida durant els anys 80 a Darevil i Batman, dos persoantges emblemàtics de Marvel i Dc. Durant els 90 s'ha dedicat principalment a obres de creació pròpia entre les que destquen la sèrie de gènere negre Sin City i el còmic èpic d'ambientació històrica 300.










Persépolis: És una novel·la gràfica en blanc i negre escrita i il·lustrada en forma autobiogràfica per Marjane Satrapi. Consta de quatre toms, encara que també es publica un volum integral que conté els quatre llibres. És la història autobiogràfica de la iraní Marjane Satrapi, la història de com va créixer en un règim fonamentalista islàmic que la portaria a abandonar el seu país. El còmic comença a partir de l'any 1979, quan ella té 10 anys i és narrat des de la seva perspectiva infantil.





Hayao Miyazaki: Director de cinema d'animació, il·lustrador, dibuixant de còmics (mangaka) i productor de dibuixos animats (anime) japonés, nascut a Tokio el 5 de gener de 1941. Cofundador de Studio Ghibli i director de populars films d'animació. L'1 de setembre va anunciar la seva retirada com a director de projectes de animació.







Hergé: Historietista belga nascut a Etterbeek el 22 de maig de 1907. Va ser el creador de Las aventuras de Tintín en 1929, que a dia d'avui segueix excercint una gran influència en el món de les historietes. A més d'aquesta sèrie, va crear alres amb persoantges diferents com Las aventuras de Jo o  Zette i Jocko.









Bone: És una sèrie de historietes de l'escriptor i il·lustrador estadounidens Jeff Smith publicada en 55 números des de 1991 a 2004. Es tracta de dibuixos en blanc i negre de Smith i que van estar inspirats pels dibuixos animarts i còmics. La història es caracteritza per una combinació de comèdie lleugera i fosca i la fantasia èpica. Ha rebut nombrosos premis, entre ells 10 Eisner i 11 Premis Harvey. 















Mike Mignola: Artista estadounidens de còmics i escriptor, nascut a California el 16 de setembre de 1960. Famós per crear la sèrie de còmics Hellboy per a Dark Horse Comics. També ha treballat per projectes d'animació com Atlantis: el imperio perdido. 









DC: És una editorial estadounidens dedicada a la realització i venta de còmics fundada al 1934 però fins al 2937 no va adquirir el nom de DC Comics. Les incials són una abreviatura de Detective Comics, un dels primers títols emblemàtics de la companyia. És tracta d'una de les majors companyies de còmics a nivel mundial, junt amb Marvel Comics. Entre alguns dels seus títols més coneguts es troben Superman, Batman, La Mujer Maravilla, Flash, etc. La seva seu es troba a Nova York.











Uderzo y Goscinny: Alberto Uderzo és un dibuixant i guionista de historietes francés, nascut a Fismes al 1927. La seva sèrie més cèlebre és Astérix,creada amb la col·laboració del guionista René Goscinny, nascut el 14 d'agost de 1926. També aquest va ser guionista i editor d'historietes. És un dels autors fancesos de major èxit en tot el món. Va ser cofundador i director de la revista setmanal Pilote i va guanyar fama com a guionista de diverses historietes. La seva creació de major èxit varen ser les aventures de Astérix el Galo. Altres dibuixos destacats són, per exemple,  Lucky Luke. 










Neil Gaiman: Autor anglès de ficció, novel·les, còmics, novel·les gràfiques, teatre d'àudio i pel·lícules, nascut el 10 de novembre de 1960. Les seves obres notables inclouen la sèrie de còmics de Sandman i novel·les com American Gods. Ha guanyat nombrosos premis incloent The Hugo, Nebula i Bram Stoker, així com medalles Newberry i Carnegie. 











Flash Gordon: És una historieta de ciència ficció creada per Alex Rymond el 7 de gener de 1934 per al King Features Syndicate i continuada per diversos guionistes i dibuixants, entre els que destaca Dan Barry. Va sorgir per a competir amb Las aventuras de Buck Rogers i ràpidament va desarrollar un èxit molt superior i que va durar més. Va ser adaptat al cinema i a la televisió i possiblement, va constituir el icona més conegut de ciència ficció visual fins a la'aparició de Star Wars. 











Joe Sacco: Autor alternatiu de còmics nascut a Malta el 2 d'octubre de 1960. Les seves obres més conegudes són Palestina: en la franja de Gaza i Gorazde: Zona Protegida, que mostren un estil caracterític a mig camí entre el còmic underground i la crònica periodística, fet que l'ha fet mereixedor de importants galardons i reconeixements.