divendres, 11 de març del 2016

ANÀLISI DE LA PROGRAMACIÓ D'UN CANAL

Aquesta entrada tractarà sobre l'anàlisi d'un programa de televisió i el classificaré segons la seva modalitat d'emissió, periodicitat, estructura i temàtica. Espero que os agradi.


8TV DVENDRES 11 DE MARÇ

8tv és la cadena de televisió privada de Catalunya. Emet les 24 hores al dia en obert amb una programació generalista, basada en l’entreteniment i adreçada al públic familiar.
8tv, que pertany al Grupo Godó, es va crear l’any 2001, i fins al 27 de febrer del 2006 la marca ha estat Citytv. 8tv s’ha convertit en la primera cadena privada de Catalunya i s’ha consolidat com la cadena de televisió gratuïta amb un creixement més alt.



6.00h - 8 DE 8

Modalitat d'emissió: Gravat
Periodicitat: 6.00 a 6.30
Estructura: ??
Temàtica: Musical i divulgatiu
És un programa musical de setze episodis, en què es recupera una de les tradicions musicals catalanes més antigues i arrelades, la sardana.

6.30h - Catalunya Blues
Modalitat d'emissió: Gravat 
Periodicitat: 6.30 - 6.55
Estructura: especialitzada en música
Temàtica: Musical
És un programa de deu episodis per on passaran els músics de blues més representatius del nostre país.

6.55 - Just for Laughs
Modalitat d'emissió: Gravat 
Periodicitat: 6.55 - 7.00
Estructura: Gags
Temàtica: Humor
Gent particular, proves estranyes i comportaments no aconsellables… Rècords imbatibles. Càmeres ocultes, situacions delirants i molt més… Les millors bromes, en què els protagonistes són persones reals enregistrades per càmeres amagades.

7.00 - El món a RAC1
Modalitat d'emissió: Directe
Periodicitat: 7.00 - 8.05
Estructura: Magazine
Temàtica: Informatiu
Es tracta d'un programa de ràdio que s'emet per la televisió.

8.05 - Televenda
Modalitat d'emissió: Gravat
Periodicitat: 8.05 - 11.15
Estructura: ??
Temàtica: ??
Es tracta d'un seguit d'anuncis d'elements que només es venen per la televisió

11.15 - Just for Laughs
Modalitat d'emissió: Gravat
Periodicitat: 11.15 - 13.30
Estructura: Gags
Temàtica: Humor
Gent particular, proves estranyes i comportaments no aconsellables… Rècords imbatibles. Càmeres ocultes, situacions delirants i molt més… Les millors bromes, en què els protagonistes són persones reals enregistrades per càmeres amagades.

13.30 - Arucitys
Modalitat d'emissió: Directe
Periodicitat: 13.30 - 17.00
Estructura: Magazine
Temàtica: Humor, informatiu i divulgatiu
A l’Arucitys tot és bon humor. És la manera més divertida d’estar al corrent de tota l’actualitat, del món del cor i  de la televisió.

17.00 - Trencadís
Modalitat d'emissió: Gravat
Periodicitat: 17.00 - 19.30
Estructura: Magazine
Temàtica: Humor, informatiu i divulgatiu
Trencadís és el programa de Sandra Barneda que ens acompanya cada tarda per distreure’ns, per divertir-nos i per fer-nos pensar sobre els aspectes més qüotidians de les nostres vides, sempre de la mà dels millors experts i de testimonis que han viscut les experiències tractades en primera persona

19.30 - 8 al dia amb Josep Cuní
Modalitat d'emissió: Directe
Periodicitat: 19.30 - 23.00
Estructura: Magazine
Temàtica: Informatiu
8 al dia és el magazín informatiu dirigit i presentat per Josep Cuní que va molt més enllà de les notícies. De fet, aquestes són només el punt de partida. Perquè 8 al dia és un programa en què el més important és saber per què passen les coses.

23.00 - CSI Las Vegas
Modalitat d'emissió: Gravat
Periodicitat: 23.00 - 02.15
Estructura: Sèrie
Temàtica: Acció
Sèrie de televisió des de l'any 2000 on el Departament de la Policia Científica de Las Vegas, dirigit pel veterà Gil Grisson (William Petersen), ha de resoldre complicats casos d’assassinat, robatoris, suïcidis i crims violents que es produeixen a la ciutat de Las Vegas.

diumenge, 6 de març del 2016

UN FINAL VERMELL

UN FINAL VERMELL


Sinopsi
Aquest curt d'animació tracta de dos tomàquets que es casen i al cap d'uns dies el marit s'en va amb una altre tomàquet (la seva amant) i mentre estaven a l'habitació els dos entra la dona que tornava de treballar i els enxampa.
El marit es queda sense paraules mentre que la dona l'insulta i ella s'acaba suicidant.



Guió tècnic




Guió literari

Escena 1 :  Un dia qualsevol veiem en Tomàtic amb la Tomatina donant-se petons, ja que són parella. 

Escena 2 :  Observem el casament dels dos tomaquets amb el vel de la Tomatina i la corbata d'en Tomàtic.

Escena 3 : En aquesta seqüència la Tomatina marxa a treballar.

Escena 4 : En Tomàtic no triga ni 1 min en trucar a la Tomassa, la seva amant, per dir-li que vagi a casa seva.

Escena 5 : Podem observar com tenen una conversa per telèfon.

Escena 6 : La Tomassa entra a casa mentre en Tomàtic l'espera entussiasmat.

Escena 7 : Es veu com els dos tomaquets s'agraden molt i es donen petons un sobre l'altre.

Escena 8 : S'obra la porta i es veu a la Tomàtina mirant paralitzada el seu marit i la Tomassa al llit.

Escena 9 : La Tomatina enfadada es dirigeix cap a ell i li crida ja que està molt decepcionada. 

Escena 10 : Està tan trista que durant la baralla li diu que es vol suicidar.

Escena 11 : Es veu com la Tomatina es llença en picat.

Escena 12 : La Tomatina és esclafada al terra, envoltada de sang.

Escena 13 : S'enfoca el cor trencat ja que és el leitmotiv de la història.


CÀRRECS AL CINEMA

En aquesta tasca el professor ens ha manat fer una llista amb els diversos càrrecs que trobem al cinema i dir quina és la tasca de cada persona que surt als crèdits.


  • DirectorResponsable últim de la realització d’un film. Dirigeix els intèrprets, té cura de tots els aspectes estètics i escenogràfics, controla l’equip tècnic, vigila l’estil i la unitat narrativa del film. És sinònim de realitzador i és qui firma l’obra fílmica.
  • Director de fotografia: És la persona responsable de com es veurà la pel·lícula, és a dir, la il·luminació, l'òptica a utilitzar, l'enquadrament, el color, la textura del film, l'ambient... És el responsable de tota la part visual del film, també des del punt de vista conceptual, determina la tonalitat general de la imatge.
  • Director d'art: És la persona que treballa i que està a càrrec d'un grup de dissenyadors: les localitzacions, els decorats i escenaris, el vestuari, el maquillatge, la perruqueria. De fet, representa la realitat interna del guió, "l'espai on transcorre el temps del film", en una definició clàssica de la direcció artística. 
  • Productor: És l'encarregat dels aspectes organitzatius i tècnics de l'elaboració d'una pel·lícula, complementant l'activitat creativa del director. La seva tasca és iniciar, coordinar, supervisar i controlar aspectes com l'obtenció de fons, contractació del personal, organitzar la distribució i finançar la pel·lícula. El productor pren part en totes les fases del procés cinematogràfic, des del projecte inicial fins a la conclusió.
  • Productor executiu: Tècnic encarregat d’administrar i portar a terme les despeses previstes en el pla de producció; per a tal fi ha de saber controlar sobretot el temps, que és el més car i preuat en tot el rodatge.
  • Assistent de produccióCol·laboradors del cap de producció que l'assisteixen en totes les tasques que aquest l'encomani.
  • Assistent de direcció: És l'ajudant del director. Depenent del tipus de producció està present a totes les fases de la producció. 
  • Guionista: És l'autor d'un guió literari, ja sigui per producció audiovisual o radiofònica, o bé per una historieta o còmic. El guió pot ser una creació original o una adaptació d'una altra obra preexistent.
  • Contiunista/Script: És un dels més importants en l'elaboració d'una pel·lícula en el cinema o la televisió. També se l'anomena secretària de rodatge, perquè durant molt temps, i fins i tot ara, la funció de script era exercida gairebé exclusivament, per dones. Forma part de l'equip de direcció.
  • Key grip: Professional que dirigeix, supervisa i controla tot el procés d'instal·lació del grip* i de la seguretat dels equips, principalment la càmera.
  • Especialista / stuntman: Persona que substitueix a un actor en les escenes que no vol o pot fer. Hi ha diferents tipus de dobles: d'acció per escenes de risc; de nus per quan l'actor no té el cos que desitja el director o l'actor no desitja mostrar el seu; fotodobles amb cos i de vegades cares similars per poder filmar plans llunyans sense que l'actor hagi d'estar present; i d'habilitats complexes com tocar instruments musicals o bé, ballar.
  • Editor: Persona responsable de l'armat final de tot el materialque donarà com a resultat la pel·lícula acabada tal quall'hem de veureAquestes persones, al seu torn, tenen diversos col·laboradors.
  • Dialoguistes: També poden col·laborar amb el guionista altres escriptors (co-guionistes) o comptar amb dialoguistesque estan especialitzats en escriure diàlegs.
  • Actor principalPersonatge protagonista o protagonistas que porten a terme les accions més importants de la història. Sense la seva participació la història perdria molt de significat. Molts cops aquest ha de superar uns obstacles per aconseguir els seus objectius, per part d'un oposat, l'antagonista.
  • Camarògraf: Persona encarregada de gestionar la càmera i les seves òptiques en un rodatge. Ha de portar imatges al guió tècnic en el que s'especifiquen els plans i la duració d'ells en una determinada escena.

EL MONOMITE

En aquesta tasca el professor ens ha manat explicar que és un Monomite i exempleficar-ho amb algun exemple.

Què és un monomite?

Un monomite segons Joseph Campbell, professor d'universitat especialitzat en mitologia comparada i religió, és el viatge arquetípic d'un heroi, és a dir la seva encarnació artística d'un conjunt de qualitats personals, present a la mitologia, l'èpica i les arts que en deriven, com el cinema. En aquest viatge l'heroi assoleix el seu estatus superant perills i passant aventures després de rebre una crida o patir un esdveniment que el fa passar del món ordinari a un viatge mític.




El monomite es pot considerar una variant del ritus de pas que transforma el nen en adult.




Contingut d'un monomite

1. La crida a l'aventura o els senyals de la vocació de l'heroi
En aquesta primera etapa es presenta el desafiament per l'heroi amb la forma d'un viatge a una terra llunyana, un bosc, un regne desconegut. L'heroi pot acceptar aquesta crida o refusar-se a acudir, en aquest cas es presentaria la segona etapa .

2. La negativa a l'anomenada
Sigui per por, per inseguretat o per un sentiment de ser inadequat, l'heroi es refusa a anar. Llavors la seva vida es converteix en una terra erma sense significat .

3. L'ajuda sobrenatural
La inesperada assistència que rep qui ha emprès l'aventura adequada. En el cas contrari, quan l'heroi accepta l'anomenat, un ajudant inesperat li oferirà consell, un talismà o un objecte que li serà d'ajuda durant el seu periple.

4. L'encreuament del primer llindar
En aquest punt l'heroi abandona el món conegut per internar-se en un mitjà els límits i regles li són desconeguts. 

5. El ventre de la balena
L'etapa de les proves i victòries. L'heroi és devorat pel desconegut. El contacte amb el seu món i la persona que va ser desapareix per complet .

6. Iniciació
Una sèrie de reptes i proves inicien la transformació de l'heroi. Les aventures succeeixen una rere l'altra. 

7. L'amor incondicional
La trobada amb la deessa en aquest punt l'heroi coneix l'amor incondicional .

8. La reconciliació amb el pare
L'heroi es confronta amb una figura paterna o el mateix pare com a símbol del superjo. Aquesta figura (que no necessàriament ha de ser la d'una persona) posseeix el poder sobre la seva vida o la seva mort. Aquest és el punt central del viatge. 

9. Apoteosi 
L'heroi aconsegueix la seva transformació última. La identitat amb la qual va iniciar el seu viatge mor per donar lloc al nou jo carregat d'un nou coneixement . 

10. La gràcia última
Aquí s'arriba allò que s'ha anat a buscar , sigui el velló d'or o el sant grial . L'objectiu del viatge ha estat assolida. 

11. El retorn i la reintegració a la societat
L'heroi torna transformant i portant el coneixement adquirit . Llavors és freqüent que li sigui problemàtic reintegrar-se en la seva comunitat o compartir la seva nova entesa .

Un exemple clar i modern de monomite és la pel·lícula Los juegos del hambre