diumenge, 6 de març del 2016

EL MONOMITE

En aquesta tasca el professor ens ha manat explicar que és un Monomite i exempleficar-ho amb algun exemple.

Què és un monomite?

Un monomite segons Joseph Campbell, professor d'universitat especialitzat en mitologia comparada i religió, és el viatge arquetípic d'un heroi, és a dir la seva encarnació artística d'un conjunt de qualitats personals, present a la mitologia, l'èpica i les arts que en deriven, com el cinema. En aquest viatge l'heroi assoleix el seu estatus superant perills i passant aventures després de rebre una crida o patir un esdveniment que el fa passar del món ordinari a un viatge mític.




El monomite es pot considerar una variant del ritus de pas que transforma el nen en adult.




Contingut d'un monomite

1. La crida a l'aventura o els senyals de la vocació de l'heroi
En aquesta primera etapa es presenta el desafiament per l'heroi amb la forma d'un viatge a una terra llunyana, un bosc, un regne desconegut. L'heroi pot acceptar aquesta crida o refusar-se a acudir, en aquest cas es presentaria la segona etapa .

2. La negativa a l'anomenada
Sigui per por, per inseguretat o per un sentiment de ser inadequat, l'heroi es refusa a anar. Llavors la seva vida es converteix en una terra erma sense significat .

3. L'ajuda sobrenatural
La inesperada assistència que rep qui ha emprès l'aventura adequada. En el cas contrari, quan l'heroi accepta l'anomenat, un ajudant inesperat li oferirà consell, un talismà o un objecte que li serà d'ajuda durant el seu periple.

4. L'encreuament del primer llindar
En aquest punt l'heroi abandona el món conegut per internar-se en un mitjà els límits i regles li són desconeguts. 

5. El ventre de la balena
L'etapa de les proves i victòries. L'heroi és devorat pel desconegut. El contacte amb el seu món i la persona que va ser desapareix per complet .

6. Iniciació
Una sèrie de reptes i proves inicien la transformació de l'heroi. Les aventures succeeixen una rere l'altra. 

7. L'amor incondicional
La trobada amb la deessa en aquest punt l'heroi coneix l'amor incondicional .

8. La reconciliació amb el pare
L'heroi es confronta amb una figura paterna o el mateix pare com a símbol del superjo. Aquesta figura (que no necessàriament ha de ser la d'una persona) posseeix el poder sobre la seva vida o la seva mort. Aquest és el punt central del viatge. 

9. Apoteosi 
L'heroi aconsegueix la seva transformació última. La identitat amb la qual va iniciar el seu viatge mor per donar lloc al nou jo carregat d'un nou coneixement . 

10. La gràcia última
Aquí s'arriba allò que s'ha anat a buscar , sigui el velló d'or o el sant grial . L'objectiu del viatge ha estat assolida. 

11. El retorn i la reintegració a la societat
L'heroi torna transformant i portant el coneixement adquirit . Llavors és freqüent que li sigui problemàtic reintegrar-se en la seva comunitat o compartir la seva nova entesa .

Un exemple clar i modern de monomite és la pel·lícula Los juegos del hambre





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada